Знову "двійка" ДАЛРУ

Знову "двійка" ДАЛРУ

Держлісагентство  відреагувало на нашу критику – по результатам засідання виїзної колегії  була оприлюднена детальна статистика щодо ведення мисливського господарства в 2018 році.

Традиційно, «Всеукраїнська мисливська спілка» проаналізувала представлені дані, і вирішила зупинити увагу на питанні боротьби з не законослухняними мисливцями, тобто браконьєрами. В 2018 році було складено 3688 протоколів, по яким до адміністративної відповідальності було притягнуто 3654 порушника. Розмір стягнутих штрафів сягнув 765 000 гривень, отже, в середньому один порушник сплатив 210 гривень.

Відповідно до статті 85 КУпАП розмір штрафу за порушення правил полювання для громадян становить від 102 до 2040 гривень. Тобто, середній накладений штраф становить всього лиш біля 10% від максимального.

Зазначимо, що більша частина протоколів була складена співробітниками Державної лісової охорони і єгерською службою користувачів мисливських угідь, отже, розглядали справи про порушення і визначали розмір штрафу згідно ст. 242 КУпАП уповноважені працівники органів Держлісагентства.

Виходить, єгерська служба, ризикуючи і власним життям в сутичках з озброєними браконьєрами, і своїм власним майном, яке нерідко псують мстиві браконьєри, докладає зусиль для того, щоб їх впіймати і притягнути до відповідальності. А потім представник Держлісагентства виписує браконьєру штраф на суму рівну 7 літрам бензину. Таким чином Держлісагентство спускає на гальмах усю боротьбу зі злочинцями і стимулює їх й надалі порушувати законодавство. Адже усім відомо – відчуття безкарності породжує нові злочини. Тож про яку боротьбу з браконьєрством ми можемо говорити при таких «лагідних» для правопорушників умовах? Тоді втрачається і сенс створювати державну службу охорони, бо покарання пропорційне двом пляшкам грілки…А може і тут в Держлісагентстві закралася чергова корупційна складова?